השתלת שיניים ממוחשבת

השתלה דנטלית ממוחשבת היא פסגת הרפואה הדנטלית, והמהפך התפשט כבר כמעט לכל מרפאות השיניים. דיוק, יעילות, מינימום פגיעה כירורגית ואפקטיביות מרבית, אלה הם ארבעת הקלפים המנצחים של השתלה דנטלית ממוחשבות, שחלחלו מרופאי השיניים המובילים והפכו לסטנדרט בענף רפואת השיניים.

שתלים דנטליים, שיקום הפה, השתלות שיניים ביום אחד – כל סדרת הטיפולים החשובים הללו, זכו לשיפור עצום בשנים האחרונות, שיפור שניתן להגדיר אותו כלא פחות ממהפך. אם לפני עשור הייתה האפשרות של השתלת שיניים אפשרות דמיונית שהייתה זמינה לחוג הסילון בלבד, הרי שהיום מתבצעות אלפי השתלות דנטליות בישראל בכל שנה, חלקן ביום אחד בלבד, ואת הקרדיט אפשר בהחלט להעניק לטכנולוגיה הממוחשבת.

איך זה עובד?

השתלת שיניים ממוחשבת היא פרוצדורה שבה ממלאת המערכת הממוחשבת תפקיד מרכזי בתהליך הטיפול, תפקיד שהשפעתו באה לאחר מכן לידי ביטוי לאורך שנים גם בתוצאה הסופית. התהליך של השתלת שיניים ממוחשבת הוא תהליך בעל ארבעה שלבים מרכזיים:

הדמיית הפה

בשלב ראשון, מבוצע אבחון ממוחשב של הפה באמצעות סריקת CT, המיועדת ליצור הדמיית תלת ממד של חלל הפה, שורשי השיניים, עצם הלסת וכל פרט רלוונטי לטיפול ההשתלה. סריקה זו מספקת לרופא את כל המידע המרחבי הנדרש לו על מנת לבנות תכנית טיפול למטופל הספציפי.

תכנון הטיפול

בשלב השני, מבוצע תכנון ממוחשב של הטיפול באמצעות טכנולוגיית מחשב הקרויה CAD/CAM, שבה נעשה שימוש גם בתחום העיבוד השבבי. תכנה זו מאפשרת לרופא לבחור את השתלים והכתרים האופטימליים ולמקם אותם במדויק בהיבטים של מיקום, זווית, עומק חדירה וכן הלאה – הכל על גבי ההדמיה התלת מימדית שנערכה בשלב הקודם.

הדפסת תלת מימד

את תכנית הטיפול שנערכה בשלב הקודם, מתרגמת התכנה לתוצר הסופי, סד כירורגי, ומדפיסה אותו באמצעות מדפסת תלת מימד. כמו כן, בשלב זה, מדפיס הרופא את הכתרים שעוצבו בשלב הקודם, ואשר ישמשו ככתרים זמניים איתם יוכל המטופל לצאת אל העולם כבר בתום הטיפול.

ביצוע ההשתלה

לאחר כל שלבי ההכנה הממוחשבת, הגיע רגע האמת שבו באה לידי ביטוי תרומתה החשובה של טכנולוגיה זו. את הסד הכירורגי שהודפס, מניח הרופא על גבי לסת המטופל, ומתחיל בביצוע הקידוח והחדרת השתלים בהתאם למבנה הסד. הסד עצמו ישב בצורה מושלמת על גבי לסת המטופל, ולאורכו יהיו מספר חורים, כמספר השתלים הדנטליים שיש להחדיר. כל חור ממוקם בדיוק במיקום הנכון, כשכל חור בנוי בצורה כזאת שניתן להחדיר דרכו את המקדח רק בזווית אחת ועד לעומק מקסימלי מוגדר – בכך למעשה, מושגת רמת דיוק שלא ניתן היה להגיע אליה ללא המערכת הממוחשבת.

באילו סוגי השתלות נעשה שימוש במערכת הממוחשבת?

השתלה דנטלית ממוחשבת היא טכנולוגיה המתאימה לכל סוגי פרוצדורות השתלות הדנטליות, וחשיבותה הולכת ועולה ככל שסוג ההשתלה הוא מורכב יותר (למשל, השתלת שתלים זיגומטיים היישר לעצם הלחי, או השתלה בשיטת All on 4, שתלים בהטייה), וככל שסוגי השתלים הם מורכבים יותר (שתלים קצרים, שתלים זיגומטיים, שתלים קורטיקליים וכדומה).

המערכת הממוחשבת היא בסופו של דבר כלי עבודה מסייע לרופא השיניים, ומיומנותו ורמת המקצועיות של רופא השיניים הן עדיין שתי הסוגיות הקריטיות להצלחת הטיפול. יחד עם זאת, קיומה של טכנולוגיית השתלת השיניים הממוחשבת הופך אותה לאופציה שעליה לא ניתן לוותר בכל פרוצדורה של השתלת שיניים ובכל רמת מורכבות. ואכן, בשנים האחרונות, נכנסה הטכנולוגיה החדשה לשימוש נרחב בענף רפואת השיניים, וכיום רבות מפרוצדורות ההשתלה בענף זה מבוצעות באמצעות ההנחיה והסיוע של המערכת הממוחשבת.

מהם היתרונות הבולטים?

כאמור, דיוק ויעילות הם שני היתרונות החשובים ביותר שמעניקה הטכנולוגיה הממוחשבת, אך לצדם קיימים יתרונות נוספים שלעיתים עולים בחשיבותם על השניים הראשונים:

מזעור ההתערבות הכירורגית

התכנון המוקדם והביצוע המונחה ממזערים את כמות החתכים והפעולות הכירורגיות הנדרשות, ובכך חוסכים זמן, עלות וכאב, ובעיקר מקצרים מאוד ומקלים מאוד על תהליך ההחלמה.

גיוון שיטות הטיפול

בזכות הטכנולוגיה הממוחשבת, ניתן כיום ליישם שורה ארוכה של טכניקות השתלה שלא היו קיימות קודם לכן, ובהן שתלים זיגומטיים, השתלה All on 4 והשתלות ביום אחד.

זמינות גבוהה של הטיפול

הדיוק, היעילות ומזעור ההתערבות הכירורגית, תורמים בתורם להנגשת טיפול השתלת השיניים למטופלים שקודם לכן נחשבו למסורבי טיפול. אנשים מבוגרים, או אנשים הסובלים ממחלות כרוניות מסוימות, שקודם לכן היוותה פרוצדורת ההשתלה סיכון עבורם, יכולים כעת לעבור את הטיפול באמצעות הטכנולוגיה הממוחשבת, ובאמצעות טכניקות הטיפול החדשות שפותחו על בסיסה.